Baklava
Baklava är ett sött bakverk dränkt i honung, som härstammar från Mellanöstern och Balkan.
Baklava serveras ofta till starkt, svart kaffe som kontrast till sötman.
Honungslag
3 dl honung
2 ½ dl vatten
saften av en citron
1 msk apelsblom
Deg och fyllning
250 g filodeg
225 g smör
200 g valnötter
100 g pistagenötter
100 g mandlar
½ tsk kanel
Tillagning
· Värm honung, vatten och citronsaft i en kastrull under omrörning tills honungen har löst sig. Låt svalna och tillsätt apelsinblom.
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Hacka nötterna grovt, för hand eller i matberedare. Blanda med kanel Pensla en ugnssäker form med smör.
· Lägg ner en filodegsplatta. Pensla med smält smör. Gör två lager till på samma sätt. Strö över nöt och kanelblandningen. Gör åtta lager till med filodegsplattor och penslat smör mellan varje lager.
· Skär baklavan i önskat antal bitar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter tills baklavan blir gyllenbrun.
· Häll över honungslagen jämt och låt svalna innan servering. Låt gärna baklavan stå täckt med plastfolie över natten. Baklavan är söt och håller i flera dagar i rumstemperatur.