Att tänka på när du ersätter socker med honung
- Honung är dubbelt så sött som socker.
- Räkna med att ½ dl honung ersätter 1 dl socker
- I recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1/2dl honung.
- Minska ugnstemperaturen med 10-20 grader eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
- Olika honungssorter och recept ger olika resultat så prova dig fram
Honungens volym/vikt
- 1 dl honung = 140 g
- 1 msk honung = 20 g
- 1 tsk honung = 7 g
- 100 g honung = 0.7 dl
Ersätt socker med honung
- 1 dl socker = ½ dl honung
Vad är honung?
Bina flyger till blommorna för att samla nektar, som är binas kolhydrater. Nektarn transporteras i en liten specialdesignad honungsblåsa de har inuti kroppen. Bina besöker ungefär 4 miljoner blommor för att producera 1kg honung. Det innebär att de flyger ca 80 000 km för att kunna samla ihop nektar till 1kg honung. När bina kommer hem lämnar de över nektarn till ett husbi, det kallas nektarväxling. I den processen blandas enzymer från binas saliv in i nektarn och sockerarterna spjälkas till de enkla sockerarter, fruktsocker och druvsocker, som honungen till största del består av. Bina fläktar sedan bort vattnet från nektarn för att få en koncentrerad sockerprodukt som kan lagras en lång tid utan att bli förstörd. När de lägger honungen inuti vaxcellerna i bikupan och när bina täcker den med ett vaxlock är det färdig honung.